Było nawet fajnie. Potańcówka też, tylko trochę krótko.
Miło, że nie występował zespół Krąg trzeci raz z tym samym programem.Szkoda, że nie było zadaszonej sceny przed zamkiem bo trochę ciasno było przy wejściu.
Dzieciaczki z obrzędu były zajefajnym widoczkiem. Zwłaszcza sceny z ogniem i puszczanie wianków. Ładnie to przygotowali.
Ten teatr z zamku też wesoły. Nie wiedziałem nawet, że tam jest teatr. Czy ktoś może powiedzieć czy coś o nich wie?
Pozdrawiam
Hubert ; od redakcji: zapewne chodzi o Teatr William-E?
Tworząc zamkowe archiwum intensywnie zbieramy materiały związane z Książem i jego mieszkańcami. Ostatnie poszukiwania doprowadziły nas do Kanady, gdzie od lat mieszka Pani Jean Wessel – wnuczka ostatniego szefa kuchni Hochbergów, a jednocześnie zapalonego dokumentalisty i miłośnika Książa - Louisa Hardouin.
W piątkowe przedpołudnie dotarła do zamku niewielka paczka. Otwierając ją wiedzieliśmy czego się spodziewać, ale i tak zawartość przerosła nasze oczekiwania. Przesłany nam przez Panią Wessel album, z herbem Hochbergów na okładce wydany w Freiburgu (Świebodzice) zawiera 137 zdjęć dokumentujących zamek, jego otoczenie i architekturę w latach 1909-1930. Ponad połowa zdjęć nie była nigdy dotąd publikowana. Po raz pierwszy widzieliśmy komnaty zamkowe w pełni wyposażone, nieistniejące już rzeźby na tarasach, zbiory porcelany chińskiej, cenne gobeliny, czy pracowników zamkowej kuchni. Album przedstawiał zamek jakiego już nie ma…
Już niedługo będziemy mogli Państwu przedstawić część tego materiału na naszej stronie w zakładce „Zamek” w nowym katalogu pn. „Zamkowe Archiwum”
Louis Hardouin urodził się w 1881 r. we Francji. Po odbyciu służby wojskowej i opanowaniu sztuki kulinarnej rozpoczął pracę w arystokratycznych domach. Swoją profesję traktował jako okazję do poznawania świata. Jego droga życiowa wiodła z Paryża przez St. Petersburg aż do Londynu. Tam w roku 1904 został odkryty przez księcia von Pless i zaangażowany jako szef kuchni w Zamku Fürstenstein. Na Śląsku objawił się jego talent fotograficzny. W swoich zdjęciach Hardouin udokumentował ponad 20 lat historii zamku: jego architekturę, najbliższe otoczenie a także zamkowy personel, sceny z życia rodziny książęcej jak również fotografie z licznych podróży, w trakcie których zdolny szef kuchni towarzyszył książęcej parze. W latach 1914 - 1918 Louis Hardouin został internowany w obozie Holzminden nad Wezerą. Po likwidacji książęcego gospodarstwa w roku 1926 przeniósł się wraz z rodziną do Anglii. Zmarł w roku 1954 pod Londynem.
źródło: ksiaz.walbrzych.pl
Zapraszamy do udziału w konsultacjach społecznych dotyczących propozycji zmiany nazwy Powiatu Wałbrzyskiego na Powiat Sudecki. Państwa zdanie jest bardzo ważne.
Dlaczego taka propozycja?
czytaj więcejPrzed nami rodzinny Weekend Rycerski! W dniach 19-20 sierpnia do Zamku Książ zjadą się najdzielniejsi rycerze z Bractwa Zamku Grodno i zaproszą Was do wspólnej zabawy na terenie wioski rycerskiej w godzinach 10:00-17:00. Wstęp na wydarzenie jest bezpłatny!
Lokalizacja: wioska rycerska będzie rozbita na terenie przyzamkowego parku (przy alejce prowadzącej do zamku). W przypadku mocnych opadów deszczu wydarzenie zostanie przeniesione na inny termin.
Podczas tegorocznego Lata w Zamku Książ powrócą cykliczne wydarzenia dla miłośników koni.
Od 6 do 9 lipca, na terenie Stada Ogierów odbędą się Międzynarodowe Zawody w Powożeniu CAI 3*, CAI 2* oraz Mistrzostwa Polski w Powożeniu Zaprzęgami Jednokonnymi/ Zawody Krajowe w Powożeniu.
Organizatorem wydarzenia jest Stado Ogierów Książ, a wstęp na wydarzenia jest bezpłatny.
XX edycja Festiwalu Księżnej Daisy odbędzie się między 20 a 23 kwietnia 2023. Dni te będą wypełnione wyjątkowymi wydarzeniami artystycznymi w ważnych centrach kulturalnych Wałbrzycha – Filharmonii Sudeckiej im. Józefa Wiłkomirskiego, w Zamku Książ w Wałbrzychu oraz w Teatrze Dramatycznym im. Jerzego Szaniawskiego. Bilety na koncerty w Zamku Książ można nabyć na oficlajnej stronie internetowej zamku.
czytaj więcejDrodzy turyści informujemy o godzinach otwarcia zamku i palmiarni od 1 kwietnia 2023 r.
czytaj więcej